Speciális szivattyú fejlesztése viszkózus, nagy szemcsenagyságú korrozív szuszpenziókhoz

Kedvezményezett neve: TIMI-MATIK Épületgépészeti és Automatizálás-technikai Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Speciális szivattyú fejlesztése viszkózus, nagy szemcsenagyságú korrozív szuszpenziókhoz

A támogatás összege: 18.600.000, - Ft

A támogatás mértéke: 60%

A Projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés célja egy olyan, viszkózus, korrozív, magas szilárd szemcsetartalommal bíró közegek max. 1.5 bar nyomás alatti szállítására szolgáló robusztus szivattyú kifejlesztése, mely a jelenleg piacon található alternatíváknál sokkal jobb ár-érték arányú, akár 40-50%-kal olcsóbb terméket képvisel és alacsony szállítási mennyiségeket (6 m3/h) is képes teljesíteni. E feladat megoldására csak nagyon kevés újítás született az utóbbi időkben, így ez olyan részterülete a szivattyú gyártásnak, fejlesztésnek, melyre létező jelenlegi technológiák optimalizálása vagy új megoldások keresése a 21. századi ipari innováció tárgya. Ez a részterület pontosabban a nagy szemcsenagyságú (1-5 cm) és viszkozitású (500-5000 cP) abrazív (pl. homokot tartalmazó) szuszpenziók alacsony átfolyási kapacitású (Q< 5 m3/h) továbbítása. Erre a feladatra terveztünk optimális megoldásokat, melyek ár/érték aránya a jelenleginél kedvezőbb és így a piacokon (pl. biogáz-erőművek) sikerre számíthatnak.

Megoldásunk az európai piacon a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kommunális és biogáz-ágazatban is hasznosulna, mivel ezekben jelentős igény van kis kapacitású, energiatakarékos, alacsony árú, univerzális szivattyúra. A kis szállítási mennyiségre képes szivattyúk a jobb folyamatszabályozás, a szubsztrátok egyre gyakoribb kezelése (pl. mikroszkopikus őrlés, más komponensek bekeverése stb.) miatt egyre keresettebbek a fenti ágazatokban. Az ilyen szivattyúk hiányát és magas árát szükség szerint a legnagyobb szivattyúgyártó cégektől-, illetve kereskedőktől kért ajánlatokkal tudjuk igazolni.

A fejlesztés egy olyan szegmensét fedi le a szivattyúknak, melyre eddig nem volt nagy szükség, ezért korlátozottan érhetők el, azonban egyre növekvő igény van rájuk.

Tervezett új szivattyúcsaládunk nemzetközi szinten is több szempontból is újdonság. Egyrészről alkalmas lesz kb. 50 kg-os saját tömeg és 50 x 50 x 30 cm-es méret alatt a fentebb említett szubsztrátok üzembiztos szivattyúzására 1-1.5 bar nyomás felett, így könnyű mozgathatósága mellett olyan helyekre is beszerelhető lesz, ahova az eddigi, jóval robusztusabb szivattyúk nem (pl. egy csigaszivattyú, mely 5 cm-es szemcsenagyságot tud a fenti nyomáson továbbítani legalább 150 cm hosszú és 150-300 kg tömegű). Másrészt az európai gyártású szivattyúk között messze a legkedvezőbb árú lesz.

Csapatunk már egy évtizede foglalkozik ipari szivattyúk alkalmazásaival, elsősorban iszapok (szennyvíz, papír...stb), valamint fermentációs üzemek, növényi rostokat, gyakran köveket, fadarabokat és egyéb szennyezőket tartalmazó szubsztrátjainak továbbításával kapcsolatban. A jelzett területen meglehetősen nagy tapasztalatot sikerült gyűjteni a szivattyúk működésével, teljesítményével, üzembiztonságával és gyakoribb hibáival kapcsolatosan. A fejlesztendő szivattyú-típusra felmerült igény is ebből a gyakorlatból táplálkozik.

A fejlesztés ideje alatt szeretnénk egy piacérett, üzembiztos és hatékony szivattyút létrehozni, mely alkalmas azonnali használatra az ipar és a mezőgazdaság fentebb jelzett területein. A létrehozott eszköz tanúsítása (CE) és teljes dokumentációjának (használati- és karbantartási utasítás) előállítása is célunk.

A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.10.31.

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00115